TennisLeo normal thumbnail

Tennispallon Valinta — Ostajan Opas (2024)

Olet varmaan nähnyt kaupassa monia erilaisia tennispalloja ja miettinyt, että mihin käyttötarkoitukseen ne ovat?

Tässä artikkelissa selitetään erilaiset tennispallotyypit, jotta voisit löytää itsellesi juuri sopivan treeni- ja pelipallon.

Tennispallon valintaa

Eri tennispallotyypit

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä, jotka ovat merkitty 👉-ikonilla

Paineelliset ja paineettomat pallot

Tenniksessä on käytössä monia palloja eri käyttötarkoituksiin. Tennispallot voidaan kuitenkin jakaa kahteen pääkategoriaan: paineellisiin ja paineettomiin palloihin.

Mitä sitten ovat paineelliset ja paineettomat pallot? Yksinkertaisuudessaan paineelliset pallot ovat kompressioilmalla täytettyjä palloja, jotka ovat tarkoitettu pelikäyttöön (kovat pallot).

Paineettomat pallot ovat taas palloja, joiden sisällä ei ole kompressioilmaa, mutta pallon pomppivuus saadaan aikaiseksi pallon kumirakenteella.

Paineettomat pallot on tarkoitettu pääasiassa treenikäyttöön. Paineelliset pallot ovat kompressioilman ansiosta paljon nopeampia palloja verrattuna paineettomiin palloihin ja tämä on hyvä pitää mielessä tennispalloja ostaessa.

Kovat pallot (aidot pallot)

Kovat pallot ovat pelikäyttöön suunniteltuja nopeita ja korkealle pomppaavia palloja. Ne voidaan vielä jakaa tarkemmin kolmeen luokkaan:

  1. Hitaat pallot (Extra Duty)
  2. Keskinopeat pallot (All Court)
  3. Nopeat pallot (Regular Duty)

Hitaat pallot (Extra Duty)

Extra Duty pallot on suunniteltu karheille kentille, esimerkiksi ulkokentille. Niissä on paksumpi huopakerros, jonka ansiosta ne pörröttyvät hitaammin ja täten kestävät pidempään.

Paksumman huopakerroksen ansiosta Extra Duty pallot ovat kestävämpiä ja hitaampia, joten ne sopivat hyvin aloittelijoille tai perusharrastajille.

Esimerkkejä Extra Duty palloista
  • Wilson US Open Extra Duty
  • Dunlop Extra Duty Balls

Keskinopeat pallot (All Court)

All Court pallot on suunniteltu kaikille kenttäpinnoille. Euroopassa All Court palloja käytetään kuitenkin pääasiassa kovilla kentillä kuten plexipave- tai velourkentillä(mattokenttä).

All Court palloissa on myös hieman paksumpi huopakerros, joten ne pelaavat hitaammin, mutta ovat kuitenkin nopeampia kuin Extra Duty pallot. Nämä pallot sopivat hyvin perusharrastajalle, joka haluaa hieman lisää vauhtia peliin.

Esimerkkejä All Court palloista
  • Wilson Tour All Court
  • Babolat Team All Court
  • RS All Court
  • Dunlop Australian Open

Nopeat pallot (Regular Duty)

US Open tennispalloja

Regular Duty pallot on suunniteltu pehmeimmille kentille kuten massakentille ja joillekin sisäkentille. Niissä on ohuempi huopakerros, jonka ansiosta ne pelaavat nopeammin, mutta myös kuluvat nopeammin.

Regular Duty pallot sopivat siis pelaajille, jotka haluavat nopeamman pallon ja joita ei haittaa pallon lyhyt elinikä.

Esimerkkejä Regular Duty palloista
  • Wilson US Open Regular Duty
  • Wilson Championship Regular Duty
  • Dunlop ATP Regular Duty

Kovat pallot tiivistettynä

  • Kovat pallot ovat kilpailemiseen ja vaativampaan treenaamiseen suunniteltuja palloja
  • Kovia palloja löytyy 3 eri nopeusastetta: hitaat, keskinopeat ja nopeat pallot
  • Hitaat pallot ovat kestävämpiä kuin nopeat pallot
  • Extra Duty pallot sopivat karheille ja koville kentille kuten ulkokentille
  • All Court ja Regular Duty pallot sopivat pehmeille kentille kuten massakentille.

Treenipallot (täpläpallot)

Punaiset täpläpallot

Treenipallot ovat pehmeitä ja hitaita palloja, jotka ovat suunniteltu aloittelijoille. Ne voivat olla paineettomia tai vähäpaineisia palloja. Tämän ansiosta ne eivät pomppaa niin korkealle kuin kovat pallot ja näin ollen niihin on helpompi osua.

Punaiset pallot

Punaiset pallot ovat kaikkein pehmeimpiä treenipalloja ja ne ovat 75% hitaampia kuin kovat pallot. Niiden tarkoituksena on tuottaa nuorille pelaajille mahdollisimman paljon onnistumisia ja tämän kautta rakentaa itseluottamusta tenniskentällä.

Punaisia palloja suositellaan alle 8-vuotialle pelaajille, koska ne pomppaavat korkeintaan noin yhden metrin korkeuteen.

Pallojen pehmeyden takia punaisilla palloilla pelataan yleensä lyhennetyllä minitenniskentällä eli 1/4 kentällä ja minitennisverkolla.

Esimerkkejä punaisista palloista:
  • Wilson Started Red
  • Babolat Red Felt

Oranssit pallot

Oranssi täpläpallokoppa

Oranssit pallot ovat seuraava askel punaisten pallojen jälkeen. Ne ovat 50% hitaampia kuin kovat pallot ja pomppaavat noin 105-120cm korkeuteen. Oranssien pallojen tarkoituksena on opettaa pelaajia vastamaan nopeampiin lyönteihin sekä liikkumaan paremmin kentällä.

Oransseilla palloilla pystyy pelaamaan jo isolla verkolla, sekä pidemmällä midikentällä eli lyhennetyllä takarajalla. Oranssit pallot sopivat 8-12-vuotiaille pelaajille.

Esimerkkejä oransseista palloista:
  • Wilson Starter Orange
  • Babolat Orange

Vihreät pallot

VIhreä täpläpallokoppa

Vihreät pallot ovat viimeinen askel ennen siirtymistä koviin palloihin. Ne ovat 25% hitaampia kuin kovat pallot ja pomppaavat jo 120-135cm korkeuteen.

Vihreiden pallojen tarkoituksena on opettaa pelaajia liikkumaan täysimittaisella kentällä. Vihreät pallot sopivat 10+ vuotiaille pelaajille.

Esimerkkejä virheistä palloista:
  • Wilson Starter Green
  • Wilson Starter Play
  • Babolat Green

Treenipallot tiivistettynä

  • Punaiset pallot ovat hitaimpia treenipalloja ja ne sopivat nuorille vasta-alkajille
  • Oranssit pallot ovat keskinopeita treenipalloja ja ne sopivat jo vähän kokeneemmille pelaajille
  • Vihreät pallot ovat nopeimpia treenipalloja ja ne sopivat kokeneille pelaajille, jotka ovat siirtymässä koviin palloihin

Mistä tennispalloja kannattaa ostaa?

Tennispalloja saa kaikkein edullisemmin myymälöistä ja verkkokaupoista kuten:

Jos pelaat usein tennistä ja sinulla kuluu paljon palloja, niin palloja voi myös ostaa isommissa määrissä eli laatikoissa. Ostaessa laatikollisen tennispalloja säästät yleensä noin 2€ jokaista tuubia kohden.

Esimerkkejä pallolaatikoista:

Tennispalloja voi myös ostaa tennishallien Pro Shopeista kuten:

Meilahden Liikuntakeskus

Talin ja Taivallahden tenniskeskukset

FAQ

Tennispalloja kädessä

Voiko aikuispelaajat pelata värikkäillä treenipalloilla?

– Kyllä voi ja on jopa suositeltavaa, että aloittelijat pelaisivat hetken oransseilla ja vihreillä palloilla ennen koviin palloihin siirtymistä.

Milloin kannattaa vaihtaa uusiin palloihin?

– Tämä riippuu paljon palloista ja pelaajasta. Kovat pallot pysyvät hyvinä noin 2-4 viikkoa jos käy kerran viikossa pelaamassa.

Aktiivisemmilla pelaajilla olisi kuitenkin suositeltavaa vaihtaa pallot 2-3 viikon välein, sillä pallojen ollessa kuluneita ne pomppaavat paljon huonommin ja vääristävät pelin kulkua.

Värikkäillä treenipalloilla pystyy pelaamaan noin 1-2 kuukautta.

Mistä tietää, että tennispallot pitäisi vaihtaa?

– Ensimmäinen merkki josta voi huomata pallojen kulumisen on pallon pörröisyys. Jos pallon päällä oleva huopa on mennyt hyvin pörröiseksi niin pallo olisi hyvä vaihtaa, sillä pörröisyys hidastaa pallon nopeutta huomattavasti.

Toinen merkki on pallon pompun korkeus. Jos huomaa, että pallo ei enää pomppaa korkealle tai välillä tuntuu, että pallo ei pomppaa läheskään niin korkealle kuin pitäisi, niin se on merkki siitä, että pallot pitäisi vaihtaa.

Kolmas merkki on ääni. Ainakin kokeneemmat pelaajat pystyvät tunnistamaan kuluneen pallon lyöntiäänestä. Kuluneesta pallosta kuuluu osuessa yleensä hyvin kumea ja kova ääni, joka merkitsee sitä, että pallon sisällä ei ole enää riittävästi painetta.

Kannattaako eri kenttätyypeille ostaa niille tarkoitettuja palloja?

– Tämä riippuu paljon pelaajasta ja pallosta. Jos pelaat paljon tietyllä kenttätyypillä niin voi olla hyödyllistä, että ostat juuri sille tyypille sopivat pallot. Esimerkiksi massapallot massakentälle. On kuitenkin olemassa monipuolisia palloja kuten All Court pallot, joilla pystyy pelaamaan hyvin kentällä kuin kentällä.

Pääsääntönä voisi pitää sitä, että hitaammilla palloilla (Extra Duty tai All Court) voi pelata kentällä kuin kentällä, mutta nopeat pallot (Regular Duty) sopivat pääasiassa pehmeimmille kentille.

Mikä olisi hyvä ja kohtuuhintainen peruspallo, joka sopisi kaiken tasoisille pelaajille?

– Itse suosittelisin Extra Duty palloja. Varsinkin Wilsonin US Open Extra Duty on osoittautunut hyväksi ja monipuoliseksi palloksi, jota on mukava lyödä.

Mitä tennispallossa oleva numero tarkoittaa?

– Osaan tennispalloista on printattu numero, joka voi olla 1,2,3 tai 4. Numero ei viittaa pallon peliominaisuuteen, vaan se on printattu, jotta pallot olisi helpompi erottaa toisistaan jos vaikka pallottelussa pallo karkaa viereiselle kentälle.

Paljon tennispallo painaa?

– Tennispallo painaa noin 56,0–59,4 grammaa ja on halkaisijaltaan 6,53–6,86 senttimetriä.

Miten tennispalloja tulisi säilyttää, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään?

– Tennispalloja kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja piilossa auringonvalolta, jotta pallojen sisällä oleva paine pysyisi hyvänä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi talvella kannattaa välttää tennispallojen säilyttämistä kylmässä autossa, sillä pallojen kylmettyessä niiden sisällä oleva paine kärsii.

Lisää luettavaa

Tennismailan Valinta

Tenniskengän Valinta

Missä ja miten tennistä voi harrastaa?

Tennismailan jännitys

Tenniksen Säännöt Tiivistettynä