TennisLeo normal thumbnail

Miten Padel Eroaa Tenniksestä?

Padel ja Tennis ovat hyvin samankaltaisia urheilulajeja, mutta niissä on myös omat eroavaisuutensa. Tässä artikkelissa on 7 esimerkkiä, siitä miten Padel eroaa Tenniksestä.

Padelmaila ja tennismaila

7 Eroavaisuutta

1. Maila

Padelmaila

Yksi huomattavammista eroista padelin ja tenniksen välillä on maila. Padelmaila näyttää jo silmämääräisesti täysin erilaiselta, mutta miten se tarkalleen eroaa tennismailasta?

Lyöntialue

Huomattavin ero on se, että padelmailassa ei ole jänteitä kuten tennismailassa vaan mailan lyöntialue on kiinteä ja reiällinen. Reiät auttavat vähentämään mailan ilmanvastusta sekä mahdollistavat kierteen tuottamisen.

Pituus

Toinen huomattava ero padelmailan ja tennismailan välillä on pituus. Padelmaila saa maksimissaan olla 45,5cm pitkä, 26cm leveä ja 38mm paksu. Tennismaila saa taas maksimissaan olla 73,66cm pitkä ja 29,21cm leveä.

Padelmaila on siis huomattavasti pienempi kuin tennismaila, jonka huomaa myös kahvan pituudesta. Padelmailan kahvaan mahtuu yksi käsi, kun taas tennismailan kahvassa on tilaa kahdelle kädelle.

Paino

Kolmas huomattava ero padelmailan ja tennismailan välillä on paino. Padelmailat painavat yleensä 355-370 grammaa kun taas keskiverto tennismaila painaa noin 300 grammaa.

Tenniksessä yli 300 gramman painoista mailaa pidetään jo painavana ja niitä käytetään harvemmin. Padelmailat ovat siis huomattavasti painavampia kuin tennismailat, vaikkakin aloittelijoiden padelmailat painavat yleensä vähemmän (330-340 grammaa).

Poikkeuksena kuitenkin se, että tenniksen huippupelaajat käyttävät lähes padelmailan painoisia tennismailoja. Esimerkiksi Roger Federerin käyttämä maila painaa 354 grammaa, mutta se on erittäin painava tennismailaksi ja vaatii paljon taitoa.

Lisäpainon ansiosta painavissa tennismailoissa on parempi kontrolli ja ne tuottavat enemmän voimaa, mutta ne sopivat vain ammattipelaajille.

2. Pallo

Wilson padelpallo

Vaikkakin padel- ja tennispallot näyttävät täysin samanlaisilta niissä on kuitenkin eroja.

Pallon halkaisija ja paino

Padelpallot ovat pienempiä kuin tennispallot. Tennispallojen halkaisija on 6.541-6.858cm kun taas padelpallojen halkaisija on 6.35cm-6.77cm. Vaikkakin padelpallot ovat pienempiä kuin tennispallot niin ne painavat kuitenkin saman verran eli 56,0–59,4 grammaa.

Pallon paine

Lisäksi padelpalloissa on alhaisempi paine, kun tennispalloissa, joten ne pomppaavat matalammalle. Padelpallojen paine on 0.68-0.75 baria kun taas tennispallojen paine on 0.96 baria.

Pienemmän koon ja alhaisemman paineen takia padelpallot ovat hitaampia ja pomppaavat matalammalle verrattuna tennispalloihin.

3. Kenttä

Padelkenttä illalla

Yksi merkittävimmistä padelin ja tenniksen eroista on pelikenttä. Padelkenttä eroaa tenniskentästä koossa ja rajoissa.

Padelkentän koko

Padelkentät ovat 20 metriä pitkiä ja 10 metriä leveitä, kun taas tenniskentän pituus on 23,77 metriä ja leveys 10,97 metriä (nelinpelissä).

Padelkenttä on siis lyhyempi ja kapeampi kuin tenniskenttä.

Padelkentän rajat

Padelkentän rajat eroavat tenniskentän rajoista muutamalla tavalla. Ensinnäkin padelkenttään on merkitty vain nelinpelirajat, sillä padelia ei pelata virallisesti kaksinpelinä.

Toiseksi padelkentän sivurajat muodostuvat 2 metriä korkeista seinistä ja takarajat 3 metriä korkeista seinistä. Eli pelin aikana pallo ei pysty poistumaan kentältä muuten kuin jos se lyödään seinän yli tai sivuportin läpi.

Pelaaja voi myös poistua kentältä sivuporttien kautta, jos pallo lentää seinän yli.

Padelkentän verkko

Padelkentän verkko on tennisverkkoa matalampi. Tenniksessä verkko on 0.914 cm korkea ja padelissa taas 0.88cm korkea.

Padelkentän pinta

Padelkentän pinta voi olla tehty asfaltista, sementistä, betonista, puusta, tekonurmesta tai mistä tahansa materiaalista, jolla pallo pystyy pomppaamaan. Se ei siis pintamateriaalinsa puolesta eroa tenniskentästä.

Padelkentissä on kuitenkin yksi erittäin käytännöllinen ominaisuus, jonka ansiosta ne erottuvat tenniskentistä. Tämä ominaiusuus on koottavuus ja purettavuus.

Padelkentät voidaan purkaa ja kuljettaa kisapaikalle, missä ne kootaan pelattavan kisan mukaisesti. Tenniskentät ovat pysyviä ja niitä ei pysty purkamaan ja kokoamaan niin kuin padelkenttiä.

4. Lyönnit

Olet varmaan kuullut padelin eri lyönneistä kuten vibora ja chqiuita ja ihmetellyt, että miksi padeliin on keksitty ja nimetty omia lyöntejä. Miksi padelissa ei voisi käyttää vain samoja lyöntejä kuin tenniksessä?

Padeliin on kuitenkin tarkoituksellisesti keksitty uusia lyöntejä, sillä padel eroaa pelillisesti tenniksestä. Siinä pallo liikkuu hitaammin ja pallorallit ovat pidempiä.

Seuraavassa osiossa on selitetty padelin eri lyönnit ja se miten ne eroavat tenniksen lyönneistä.

Kämmenlyönti

Padelissa on myös käytössä kämmenlyönti, mutta se eroaa tenniksen kämmenlyönnistä. Tenniksen kämmenlyönnissä käytetään kämmenotetta ja palloon lyödään yleensä yläkierrettä.

Padelissa kämmenlyönnissä käytetään vasaraotetta ja palloon lyödään alakierrettä. Padelin kämmenlyönti muistuttaakin paljon tenniksen slicelyöntiä.

Syöttö

Padelin syöttö eroaa tenniksen syötössä siinä, että syöttö tapahtuu rajojen sisältä syöttöviivan takaa ja alakautta.

Syötössä pelaaja tiputtaa pallon kenttään ja lyö siihen yhdestä pompusta niin, että kontakipiste on vyötärön alapuolella.

Takalasilyönti

Padelissa pallon saa myös lyödä takalasin kautta verkon yli. Pelissä voi tulla vastaan tilanne, jossa pallo tippuu hyvin lähelle takaseinää niin, että paras vaihtoehto voi olla lyödä se kovaa seinää päin ja sitä kautta verkon yli.

Bandeja

Bandeja on yläkautta tapahtuva smashin kaltainen lyönti. Se kuitenkin eroaa tenniksen smashista siinä, että Bandejassa kierteen tuottaminen on voimaa tärkeämpi. Bandejan tarkoitus onkin hidastaa peliä tai palauttaa vastustajan nosto hallitusti alas.

Bajada

Bajada on lyönti jossa pallo pomppaa korkealle takaseinästä ja pelaaja lyö siihen suoraan ilmasta yläkautta. Bajada on siis samankaltainen lyönti kun Bandeja, mutta siihen vaaditaan se, että pallo on pompannut ensin takaseinästä korkealle.

Salida

Salida on erittäin haastava, mutta myös erittäin näyttävä lyönti. Siinä pelaaja juoksee ulos kentältä porttien läpi pelastamaan pallon, joka on pompannut seinän yli.

Salidan toteuttamiseksi vaaditaan kokenut pallosilmä, jotta pystyy ennustamaan pallon liikeradan.

Cadete

Cadete on enemmän tyylitelty lyönti, jossa pallo lyödään selän takaa. Sitä pystyy käyttämään muun muassa tilanteissa, jossa pallo tippuu lähelle seinää eikä pelaajalla ole tilaa lyödä rystylyöntiä.

Víbora

Víbora on samankaltainen lyönti kuin Badeja, mutta eroaa siinä, että tavoite on tuottaa enemmän voimaa kuin kierrettä.

Chiquita

Chiquita on samankaltainen lyönti tenniksen stopparin kanssa. Siinä on tarkoitus saada pallo tippumaan lähelle vastustajan verkkoa. Chiquitan lyhyen pompun ansioista vastustaja joutuu lyömään palloon huonosta asennosta ja hiljempaa.

Seinän yli lyönti

Padelissa on myös mahdollista lyödä pallo vastustajan seinän yli. Seinän yli lyönti on hyvin samankaltainen tenniksen smashin kanssa, mutta siinä pallo pitää vaan lyödä jyrkemmässä kulmassa alas, jotta se pystyy pomppaamaan ylöspäin.

5. Pelimuoto

Padelpeli

Padelia pystyy pelaamaan kaksin- tai nelinpelinä, mutta nelinpeli on padelin virallinen pelimuoto. Esimerkiksi virallisissa padelkisoissa pelimuotona on vain nelinpeli.

Vaikkakin padelia ja tennistä kumpaakin pelataan nelinpelinä, niin niissä on eri pelityylit. Tenniksen nelinpelissä toinen pelaajista on yleensä verkolla ja toinen takana. Padelissa taas syöttävän joukkueen kummatkin pelaajat ovat verkolla syötön jälkeen.

6. Säännöt

Padelin säännöt ovat hyvin samankaltaiset tenniksen sääntöjen kanssa. Ainoa iso ero on se, että syötön pitää tapahtua alakautta ja pompusta.

7. Aloittajaystävällisyys

Padelin ehkä hauskin ero verrattuna tennikseen on sen aloittajaystävällisyys. Tennis on tunnetusti erittäin haastava laji ja perustaitojen oppimiseen vaatii jo kymmeniä pelitunteja. Padelissa taas melkein kuka tahansa pystyy tarttumaan mailaan ja samaan hyvät pelit aikaiseksi.

Padelissa pelaajien lähtötasolla ei ole myöskään niin paljon väliä kuin tenniksessä, sillä kentän, mailan ja pallon ansiosta peli on paljon hitaampaa. Hitaamman pelin ja pienemmän kentän ansiosta padel sopii hyvin kaikentasoisille ja ikäisille pelaajille.

Lisäksi padelkenttä on yleensä tehty tekonurmesta, mikä on paljon pehmeämpi ja anteeksiantavaisempi verrattuna tenniksen kovaan kenttään. Pehmeä tekonurmikenttä hidastaa pallon liikettä, sekä joustaa enemmän mikä rasittaa vähemmän pelaajan jalkoja ja selkää.

Padelin helppouden ja aloittajaystävällisyyden takia siinä pystyy kehittymään myös paljon nopeammin kuin tenniksessä.

Tenniksen lyönnit ovat paljon monimutkaisempia verrattuna padel-lyönnteihin, sillä niissä pitää ottaa huomioon mailaote sekä yläkierre. Padelissa kaikki lyönnit lyödään yleensä samalla vasaraotteella ja yläkierrettä käytetään erittäin harvoin.

Miksi padelvarusteet eroavat tennisvarusteista?

Padelvarusteet eroavat tennisvarusteista pelin nopeuden takia. Padelin on tarkoitus olla tennistä hitaampi laji, sillä sitä pelataan pienemmällä kentällä. Paksun mailan ja pehmeän kentän ansiosta pallo pystyy liikkumaan hitaammin.

Missä padelia voi pelata?

Padelia voi pelata muun muassa:

Padel Club Finland – Pirkkola, Helsinki

Billebeino Padel Train Factory Helsinki, Vallila

Padel Club Finland – Suomenoja, Espoo

Padel Club Finland – Tammisto, Vantaa

Padel Boys – Rantaperkiö, Tampere

Padel Uno – Hiukkavaara, Oulu

Kattava listan padelkentistä ja halleista osoitteessa löydät täältä

FAQ

Miksi padelia ei voi pelata tennismailalla?

– Padelia ei voi pelata tennismailalla, koska se tuottaa palloon liikaa voimaa

Voiko padelia pelata tennispallolla?

– Padelia voi pelata kuluneilla tennispalloilla, mutta uusilla palloilla pelaamista ei suositella

Miksi padelkentällä on hiekkaa?

– Padelkentille sirotellaan hiekkaa pelinopeuden hidastamiseksi sekä loukkaantumisten välttämiseksi. Hiekkaisen kentän ansiosta pallo pomppaa hitaammin ja liikkuminen kentällä on enemmän ennalta-arvattavaa.

Lue lisää:

Suomen padelkentät ja hallit

Padelkengän valinta