TennisLeo normal thumbnail

Padel — 8 Faktaa

Tässä artikkelissa on kerrottu 8 faktaa padelista, joita et ehkä tiennyt.

Padelmaila ja padelpallo

1. Padelin alkuperä

Padel sai alkunsa Meksikosta vuonna 1969 kun liikemies nimeltä Enrique Corcuera päätti yhdistää fronton-tenniksen* ja squashin keskenään. Hän rakennutti omalle kotipihalleen lavatenniskentän (platform tennis**), jossa oli squashille ominaiset läpinäkyvät korkeat seinät.

Padelin pelipallo ja pistelasku otettiin tenniksestä ja maila lavatenniksestä (platform tennis).

Muutama vuosi myöhemmin vuonna 1974 Enrique esitteli Padelin Espanjalaiselle tuttavalleen Alfonso Hohenlohe-Lagenburgille, joka innostui suuresti lajista ja päätti perustaa heti kaksi Padel-kenttää Marbellalaiselle tennisklubille. Tuodessaan Padelin Espanjaan Alfonso muutti sen helpommin kilpailtavaan muotoon.

*Fronton-tennis on laji, jota pelataan yksin- tai kaksinpelinä mailoilla ja kumipallolla

**Platform tennis on amerikkalainen tenniksen muoto, jota pelataan pienellä tenniskentällä

2. Padelin pelimuoto

Padelin virallinen pelimuoto on nelinpeli, vaikka myös kaksinpelikenttiä on olemassa. Kaikki viralliset pelit pelataan nelinpelinä ja monet ovat sanoneetkin, että Padel toimii parhaiten neljällä pelaajalla.

3. Padelpallo

Padelpallot näyttävät paljon tennispalloilta, mutta eroavat niistä ominaisuuksiltaan. Ne ovat vähän pienempiä kuin tennispallot sekä paineeltaan alhaisempia. Pienemmän koon ja alhaisemman paineen ansiosta padel-pallot liikkuvat hitaammin, mikä mahdollistaa kontrolloidun pelinopeuden pienellä kentällä.

4. Padelin syöttö

Padelissa syöttö tehdään tenniksestä poiketen alakautta pompusta. Syöttö syötetään kuitenkin takakentältä ristiruutuun, mutta pallo pitää tiputtaa kädestä ja odottaa, että se on pompannut kerran ennen kuin siihen saa lyödä.

Taktisessa mielessä padelin syöttö eroaa myös tenniksen syöstä siinä, että syöttäjä ryntää verkolle heti syötön jälkeen.

5. Padelin suosio

Padel pelitilanne

Padel on tällä hetkellä erittäin suosittu mailapeli tenniksen rinnalla ja sen suosio jatkaa vain kasvuaan. Suosion taustalla on lajin aloittelijaystävällisyys sekä yhteisöllinen nelinpelimuoto.

Varsinkin Espanjassa padel on saavuttanut huiman suosion ja on jopa sanottu, että se on maan toiseksi suosituin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen.

Suomessa padelin harrastajia on yli 70 000 ja padelkenttiä yli 1 000.

Padel maailmanlaajuisesti
yli 25 miljoonaa harrastajaa
yli 4 000 padelseuraa
yli 250 000 uutta pelaajaa vuosittain
yli 200 uutta seuraa vuosittain
yli 31 kansainvälistä padelliittoa
yli 1200 ammattilaismiespelaajaa
yli 500 naisammattilaispelaajaa
Päivitetty 4.4.2023

6. Kenttätyyppi

Padelkenttä on rakenteeltaan kasattava, joten sen voi rakentaa melkein mihin tahansa ympäristöön sisälle tai ulos. Padelkenttä koostuu pelialustasta, joka voi olla tehty esimerkiksi puusta, asfaltista, betonista ja sementistä. Pelialustan päällä on tekonurmimatto, jonka päälle on siroteltu hiekkaa. Padelkenttää ympäröivät lasista ja metalliverkosta koostuvat seinät.

Purettavien osien ansioista padelkenttiä on helppo kuljettaa sekä pystyttää ja näin ollen uusien padelhallien perustaminen on helppoa ja nopeaa.

7. Suomen Padelliitto

Suomella on oma virallinen Padelliitto, joka on perustettu vuonna 2004. Suomen Padelliiton tarkoituksena on kehittää ja ohjata Suomen padelkulttuuria sekä kasvattaa ja vakiinnuttaa sen harrastajakuntaa. Padelliittoon jäseneksi voi hakea mikä tahansa padelseura tai urheiluseura, jossa on oma padeljaostonsa. Kilpapelaajat pystyvät ostamaan myös virallisen lisenssin Padelliitosta.

Suomen Padelliittoon kuuluu tällä hetkellä yhteensä 84 jäsenseuraa

8. Padel harrastuksena

Tiesitkö, että padelia pystyy nykyisin harrastamaan Suomessa kuten mitä tahansa urheilulajia? Suomessa toimii myös monta virallista padelseuraa, jotka järjestävät säännöllistä harrastustoimintaa.

Alla muutama esimerkki harrastus- ja valmennustoimintaa järjestävistä seuroista:

SeuraSijainti
Billebeino Padel ryHelsinki
Open Padel ryHelsinki
Padel House ryEspoo
Padel Club ryEspoo
Padel House Vantaa ryVantaa
Padel Tampere ryTampere
Padel JKL ryJyväskylä
Padel Oulu ryOulu
Lahden Padelseura ryLahti

Kaikki Suomen padelseurat löydät osoitteesta: www.padel.fi

Lue lisää:

Miten padel eroaa tenniksestä?