Tilaa parhaimmat tennisvinkit
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Tässä artikkelissa on selitetty tenniksen säännöt lyhyesti. Jos haluat tietää tenniksen pistelaskusta voit lukea lisää täältä.
Tenniksen säännöt koostuvat monista yksityiskohdista ja tenniksen virallinen sääntökirja onkin monta sivua pitkä. Yleensä tenniksen säännöt ovat myös kirjoitettu hyvin yksityiskohtaisesti, mikä voi tehdä sääntöjen lukemisesta ja ymmärtämisestä hitaampaa.
Tämän artikkelin tarkoitus on selittää tenniksen säännöt yksinkertaistettuna ja pelaajaystävällisesti.
Tenniskentän tulee olla suorakulmion muotoinen ja pituudeltaan 23,7 metriä. Kaksinpelissä tenniskentän leveys tulee olla 8,23 metriä ja nelinpelissä 10,97 metriä. Kentän tulee olla jaettu keskeltä kahtia verkolla ja verkon pitää täyttää verkkotolppien välinen tila.
Verkkotolppien tulee olla 1.07 metriä korkeita ja verkon silmäkoon tulee olla sellainen, ettei pallo voi päästä siitä läpi. Verkon itsessään tulee olla 0,914 metriä korkea kentän keskeltä mitattuna.
Tenniskentillä on 5 eri nopeusluokkaa:
Jokaiselle kenttätyypille on suunniteltu niille sopivat pallot, josta voit lukea lisää täältä.
Tenniskentän ulkoreunat muodostuvat taka-ja sivurajoista. Takaraja on sama kaksin-ja nelinpelissä. Takarajaan on merkitty pieni pystyviiva, joka kertoo kentän keskikohdan syöttöä varten.
Takarajojen lisäksi tenniskentän läpi kulkee kaksi viivaa pystysuunnassa. Ulompi viiva merkitsee nelinpelin sivurajaa ja sisempi viiva kaksinpelin sivurajaa.
Tenniskentän kummallakin kenttäpuoliskolla lähellä verkkoa on kaksi suorakulmion muotoista aluetta. Nämä alueet ovat syöttöruutuja mihin pallon on tarkoitus osua syötössä.
Tenniskentän vakiovarusteisiin kuuluu taka-ja sivuseinät sekä aidat. Lisäksi katsomo, yleisö ja yleisön istuimet voidaan lukea kentän vakiovarusteiksi.
Pelattaessa kaksinpeliä nelinpeliverkolla verkkotolpat ja kaksinpelikeppien ulkopuolinen verkon alue kuuluu vakiovarusteisiin eikä niitä ei tulkita verkon osiksi tai verkkotolpiksi.
Tennispelissä käytettyjen pallojen tulee olla tenniksen sääntöjen mukaisia:
Pelissä käytettävän tennismailan tulee myös olla tenniksen sääntöjen mukainen:
Tenniksen pistelasku on selitetty tarkemmin Tenniksen Pistelasku – artikkelissa
Tenniksen syöttö koostuu monesta yksityiskohdasta, mutta tähän osioon on koottu kaikkein tärkeimmät asiat.
Ennen syöttämistä pelaajan pitää seistä paikoillaan sivurajojen ja keskimerkin jatkeiden välissä. Pelaajan kummankin jalan pitää olla takarajan takana. Jos pelaajan jalat koskevat takarajaa tai kentän sisäpuolta syötön aikana niin se tuomitaan jalkavirheeksi. Jalkavirheessä pelaajan kyseinen syöttö mitätöidään.
Syötössä pelaaja voi päästää(heittää) pallon mihin tahansa suuntaan ja lyödä palloon mailalla ennen kuin se koskee kenttää. Syöttöliike katsotaan suoritetuksi sillä hetkellä, kun pelaajan maila osuu palloon tai sillä hetkellä, kun pelaaja yrittää osua palloon
Syöttö saa myös tapahtua ylä- tai alakautta kunhan, pelaaja osuu palloon suoraan ilmasta.
Lisäksi pelaaja saa ponnistaa syötössä kentän sisälle, kunhan pelaaja osuu palloon ennen kuin laskeutuu kentän sisälle. Näin pelaaja pystyy välttämään jalkavirheen.
Tennispelissä syötön pitää mennä verkon yli ja osua vinosti vastakkaisen puolen syöttöruutuun ennen kuin vastustaja palauttaa sen.
Pelaajalla on jokaisessa pisteessä käytössään kaksi syöttöä eli hän saa syöttää toisen kerran, jos ensimmäinen syöttö epäonnistuu.
Syöttö tulkitaan epäonnistuneeksi, jos se ei mene verkon yli tai se ei tipu oikeaan syöttöruutuun. Jos kummatkin syötöt epäonnistuvat niin vastustaja saa pisteen.
Pallon osuessa syötössä verkkoon pelaaja saa uuden syötön, jos pallo on tippunut verkko-osumasta oikeaan syöttöruutuun.
Normaalin pelin aikana syöttö suoritetaan vuorotellen keskimerkin oikealta ja vasemmalta puolelta, pelin ensimmäisen syötön alkaessa aina oikealta.
Esimerkki tennispelin syötöstä. Tenniksessä syöttöruudut voidaan jakaa A ja B syöttöruutuihin. Jokaisen pelin ensimmäinen piste alkaa aina siinä, että pelaaja syöttää A syöttöruutuun, jonka jälkeen pelaaja syöttää B syöttöruutuun.
Tennisottelussa ennen jokaisen pisteen alkamista pelaajien/parien tulee seistä verkon vastakkaisilla puolilla. Syöttäjäksi lasketaan se pelaaja, joka lyö pallon peliin ensimmäisessä pisteessä. Vastaanottajana pidetään taas pelaajaa, joka valmistautuu palauttamaan syötön.
Syötössä vastaanottaja saa seistä missä tahansa kentällä, kunhan on omalla kenttäpuoliskollaan. Eli vastaanottaja saa syötössä poistua kentän rajojen ulkopuolelle.
Kenttäpuolen ja syöttövuoron valinta ensimmäisessä pelissä ratkaistaan arpomalla ennen alkupallottelua.
Arvonnan voittanut pelaaja/pari voi päättää:
Tenniksen syöttöjärjestys toimii kaksinpelissä niin, että jokaisen normaalin pelin lopuksi syöttäjästä tulee vastaanottaja ja vastaanottajasta syöttäjä.
Tie-breakin syöttöjärjestys poikkeaa kuitenkin normaalin pelin syöttöjärjestyksestä ja voit lukea siitä lisää täältä.
Nelinpelissä ensimmäisen pelin syöttävä pari päättää, kumpi pelaajista syöttää ensin. Vastaavasti taas ennen toisen pelin alkua vastustajan tulee päättää kumpi heidän pelaajista syöttää ensin.
Ensimmäisessä pelissä syöttävän pelaajan parin tulee syöttää kolmannessa pelissä. Toisessa pelissä syöttävän pelaajan parin tulee syöttää taas neljännessä erässä. Tämä järjestys jatkuu aina erän loppuun.
Vastaanottojärjestys toimii myös samalla logiikalla. Pari, joka vastaanottaa erän ensimmäisessä pelissä päättää kumpi pelaajista vastaanottaa ensimmäisen pisteen. Toisen pelin alussa vastustajat taas päättävät kumpi heidän pelaajista vastaanottaa pelin ensimmäisen syötön.
Esimerkkipeli:
Pelaajat vaihtavat kenttäpuolia ensimmäisen, kolmannen ja jokaisen seuraavan parittoman pelin välein jokaisessa erässä.
Pelaajat vaihtavat puolia myös jokaisen erän jälkeen paitsi, jos erän pelien yhteismäärä on parillinen. Tässä tapauksessa pelaajat vaihtavat puolia seuraavan erän ensimmäisen pelin jälkeen.
Tie-breakissa pelaajat vaihtavat puolia taas jokaisen kuudennen pisteen välein.
Jos pallo osuu kentän viivaan(rajaan) onko se sisällä?
– Kyllä, jos pallo koskettaa viivaa se tulkitaan koskettavan sitä kentän osaa jota kyseinen viiva ympäröi
Onko kaksin- ja nelinpelissä samat syöttöruudut?
– Kyllä, kaksin- ja nelinpelin syöttö toimii samalla logiikalla. Ainoana erona nelinpelissä syöttö syötetään yleensä lähempää sivurajaa kuin kaksinpelissä
Saako pelaajaa valmentaa pelin aikana?
– Valmentaminen on sallittu joukkuekilpailuissa, joissa kapteeni istuu kentällä. Kapteeni saa valmentaa pelaajia erätauoilla tai kun pelaajat vaihtavat puolia. Poikkeuksena erän ensimmäisen puoltenvaihdon ja tie-breakin aikana ei saa valmentaa.
Kaikissa muissa kuin joukkuekilpailuissa valmentaminen on kiellettyä
Valmentamiseksi tulkitaan kaikenlainen näkyvä tai kuultava kommunikointi sekä neuvojen antaminen pelaajalle ottelun aikana