Tilaa parhaimmat tennisvinkit
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
ATP:n voitot jakautuvat Masters 1000-turnausten kaksinpelipelaajien ATP-pisteiden mukaan. Mitä enemmän ATP-pisteitä pelaajalla on niin sitä suuremman osuuden hän saa ATP:n voitoista.
Jokaiselle pisteelle on määritetty arvo samalla tavalla kuin vaikka osakkeelle. Esimerkiksi jos yhden ATP pisteen arvo on 500€ ja pelaaja on kauden päätteeksi voittanut 10 pistettä, hänelle maksetaan 5000€. Tämä koskee myös karsintakierroksilla ansaittuja pisteitä.
ATP on ottanut vuonna 2022 käyttöön 50-50 voitonjakokaavan. Tiivistettynä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ATP Masters 1000-luokan peruspalkintorahan ylittävä nettovoitto (ennen tuloveroja) jaetaan 50-50-suhteessa pelaajien ja turnausten organisaattorien kesken.
Kaava koostuu kolmesta osasta:
Voitonjakokaava koskee pääasiassa ATP:n kaksinpelipelaajia, jotka kisaavat Masters 1000-turnauksissa.
Voitonjakokaavan suurin hyöty on se, että se lisää turnausten taloudenhoidon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Tämän avulla pelaajat saavat paremman käsityksen tennisturnauksiin liittyvistä kustannuksista, mikä lisää luottamusta pelaajien ja turnauksien organisaattorien välillä.
Kauden päätteeksi tehtävässä tuloslaskelmassa näkyy myös pelaajien lisävaatimusten kuten, majoituksen, ruuan ja kuljetuksien vaikutus voitonjakoon.
Vuonna 2022 voitonjakokaavan avulla pelaajien kesken jaettiin 12,2 miljoonaa dollaria. Tämän avulla pelaajat tienasivat 22,8% enemmän kuin mitä he olisivat tienanneet pelkillä peruspalkintorahoilla.
Verrattuna muihin urheilulajeihin voitonjako tarjoaa tärkeitä hyötyjä kuten:
On myös hyvä muistaa, että turnaukset organisaattorit kantavat täyden riskin turnauksesta. Vaikka turnaus ei tuottaisi voittoa, niin pelaajat saavat silti täyden palkintorahan.
Voitonjako koskee kaikkia tuottoja aina lipunmyynnistä striimaukseen, poislukien datan myynnin. Datan myynnistä saatuja tuottoja ei lasketa mukaan, koska niitä pidetään ATP:n omaisuutena, eikä turnauksen omaisuutena.
Turnauksista kerättyä dataa hallinnoi TDI (Tennis Data Innovations), joka jakaa dataa suoraan pelaajille ja turnauksille. Jos datatulot laskettaisiin voitonjakokaavaan mukaan niin pelaajat hyötyisivät siitä kahteen kertaan. Selkeyden vuoksi datatulojen poislukeminen voitonjakokaaviosta on pelaajille hyödyllisempää.
Kun voitonjakokaava ottaa huomioon kaikki Masters 1000-kisat niin, sillä voidaan minimoida poikkeamat kuten suuret voitot tai tappiot. ATP:n mukaan yhteenlaskettu tulos antaa tarkemman ja oikeudenmukaisemman kuvan liiketoiminnan tilasta, mikä suojelee paremmin pelaajia ja muita toimijoita.
Vuonna 2023 ATP 500-luokka otti voitonjakokaavan käyttöön ja tarkoituksena on saada se käyttöön jokaiseen ATP-luokkaan.
Grand Slamit ovat yksityisiä toimijoita, jotka eivät sisälly ATP:n hallinnon alle. Näin jokainen Grand Slam saa määritellä oman palkintorahansa itse.