Tilaa parhaimmat tennisvinkit
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Tennis on fyysisesti haastava laji sisältäen nopeita liikkeitä, suunnanmuutoksia, hyppyjä ja liukuja. Onkin tärkeää, että pelaajalla on käytössään oikeanlaiset tenniskengät, jotka kestävät kovaa rasitusta ja sopivat pelaajaan pelityyliin
Hyvä tenniskenkä pystyy parhaimmillaan ehkäisemään loukkaantumisia huomattavasti sekä parantamaan pelin tasoa.
Tenniskengän valinnassa on hyvä lähteä liikkeelle pelialustasta. Suomessa on käytössä pääasiassa 2 eri kenttätyyppiä: kovat- ja massakentät suurimman osan kentistä ollessa kovia.
Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä, jotka ovat merkitty 👉-ikonilla
Kovat kentät koostuvat betonikerroksesta, jonka päälle on levitetty maali- tai akryylikerros lisäpehmustusta varten. Ne vaimentavat hyvin vähän energiaa ja tämän takia pallo liikkuu paljon nopeammin sekä pomppaa myös korkeammalle.
Vaikka kovat kentät ovat nopeita kenttiä niiden pinta on kuitenkin karhea ja nopeasti kenkää kuluttava.
Valitessa kenkää kovalle kentälle on tärkeää pitää mielessä vaimennus ja kestävyys. Kova kenttä ei jousta paljoa, joten on tärkeää, että tenniskengissä on hyvät vaimennukset välipohjassa. Hyvän vaimennuksen ansiosta kenkä pystyy ottamaan vastaan kovempia iskuja ilman, että se siirtää kaikkea voimaa takaisin pelaajan kehoon.
Hyvin vaimentavat kengät ehkäisevät siis loukkaantumisia ja säästävät pelaajan kantapäitä sekä alaselkää.
Toinen tärkeä ominaisuus kovan kentän kengissä on kestävyys. Kovalla kentällä ei suositella pelattavan muilla kuin sille erikseen tarkoitetuilla ei-merkkaavilla kengillä.
Varsinkaan juoksukengillä ei ole suositeltavaa pelata kovalla kentällä monesta syystä. Ensinnäkin juoksukengät ovat tarkoitettu yleensä ulkokäyttöön ja vähempi-kitkaisille alustoille.
Kova kenttä on yllättävän karhea ja juoksukenkä ei tarjoa nilkalle tarpeeksi tukea nopeisiin suunnanmuutoksiin. Pahimmillaan tämä voi johtaa kaatumisiin ja nilkan nyrjähdyksiin.
Toiseksi juoksukenkiä ei ole tehty kestämään kovaa ulkoista kulutusta toisin kuin tenniskenkiä. Tämän takia juoksukengät kuluvat puhki tenniskentällä hyvin nopeasti.
Hyvät kovalle tenniskentälle suunnitellut kengät ovat suunniteltu kestämään ulkoista kulutusta. Niissä on vahva muotoiltu pohja, joka jatkuu koko kengän läpi. Lisäksi varpaiden kohdalla on vielä erikseen vahvistettu alue (toe guard), joka ehkäisee kenkien puhkikulumista.
Hyvän suojauksen ansioista tenniskengät ovat myös tukevat ja niiden avulla pelaaja pystyy tekemään nopeita suunnanmuutoksia hyvällä luottamuksella.
Toinen tenniksen yleinen kenttätyyppi on massakenttä. Massakenttä on pehmeä kenttä, joka koostuu kosteasta tiilimurskasta.
Pehmeytensä ansioista massakenttä on paljon hitaampi verrattuna kovaan kenttään ja pallo pomppaakin paljon matalammalle (poikkeuksena kuitenkin yläkierrelyönnit, jotka pomppaavat erityisen korkealle massakentällä).
Pelin ollessa hitaampi pelaajan tulee liikuttua massakentällä paljon enemmän ja eri tavalla kuin kovalla kentällä. Massakentällä on vähemmän kitkaa, joten kiireessä pelaajan liike loppuu yleensä liukuun, josta on tärkeä pystyä ponnistamaan taas takaisin peliin.
Lisäksi massakentillä käytetään enemmän stopparilyöntejä, minkä takia pelaaja liikkuu enemmän eteen ja taakse kuin normaalisti.
Vaativan alustan ja erilaisen pelityylin takia massakengän pitää pystyä tarjoamaan pelaajalle liukumismahdollisuuksia, mutta myös tarpeeksi kitkaa liikkeellelähtöihin.
Massakengän pohja onkin yleensä kuvioitu siksakilla(kalanruodolla) koko matkan päkiästä varpaisiin. Kalanruotokuvio estää massaa juuttumasta pohjan rakoihin ja tämän avulla tarjoaa liikkumiseen enemmän pitoa ja ennustettavuutta.
Massakengissä on myös tiivis päällinen, joka estää massaa kulkeutumasta kengän sisälle.
Massakentällä pystyy myös ihan kohtuullisesti pelaamaan kovalle kentälle suunnitelluissa kengissä, mutta ensimmäisen massapelikerran jälkeen kenkiä ei saisi enää käyttää sisäkentillä (kovilla kentillä).
On myös olemassa All court kenkiä, jotka sopivat kentälle kuin kentälle. All court kenkiä käyttäessä, joutuu kuitenkin olemaan tarkkana, sillä siirtyessä massakentältä sisäkentälle kengät tulisi aina puhdistaa perusteellisesti.
Onkin suositeltavaa, että aktiivisella pelaajalla olisi kahdet eri kengät (yhdet kovalle ja yhdet massalle), jotta säästyisi ylimääräiseltä vaivalta.
Massakentällä ei myöskään suositella pelattavan juoksukengillä, sillä ne eivät tarjoa tarpeeksi pitoa ja tukea sekä ne likaantuvat helposti.
Jalan profiili on myös hyvä ottaa huomioon valitessa tenniskenkää. Osa tenniskenkien lesteistä voi olla erittäin kapeita, kun toiset taas erittäin leveitä.
Jokaisella tennispelaajalla on yksilölliset jalat ja on erittäin tärkeää, että löytää juuri itselleen sopivan kengän, joka on tarpeeksi tukeva, mutta joustava.
Tenniskengän tulisi siis olla tarpeeksi tiukka, jotta jalka ei pääse liikkumaan liikaa pelin aikana. Lisäksi kengän pitää olla myös tarvittaessa vähän väljä, koska jalka turpoaa hieman urheillessa.
Vinkki: Tenniskengissä on yleensä hieman eri lestikoot verrattuna muihin kenkiin, niin voi olla suositeltavaa valita kokoa isommat kengät kuin normaalisti.
Tenniskengissä kannattaa myös miettiä askellusta. Jos sinulla on askelluksessasi todettu ali- tai ylipronaatiota niin kannattaa selvittää kenkien sopivuus.
Alipronaation kohdalla kengissä ei tarvitse olla niin paljoa tukea, kun taas ylipronaatiossa kengän tulisi olla hyvin tukeva ja iskuja vaimentava.
Ylipronaatio = jalan kaari painuu alas askelluksessa (kenkä kuluu enemmän pohjan sisäsyrjästä)
Alipronaatio = jalan kaari ei painu alas askelluksessa vaan askellus jää jalan ulkosyrjälle (kenkä kuluu enemmän pohjan ulkosyrjästä)
Tenniskenkiä on myös saatavilla eri pelityyleille. Tykkäätkö käyttää koko kenttää pelissäsi vai lyötkö mieluummin takaviivan tuntumasta?
Yksinkertaisuudessaan paljon liikkuvalle pelaajalle suositellaan kevyitä ja joustavia kenkiä. Takakentän pelaajalle sopivat taas paremmin painavammat kengät, jotka tukevat nilkkaa hyvin suunnanmuutoksissa ja muissa sivuttaisliikkeissä.
Tenniskengät voi jakaa kolmeen eri painoluokkaan: Keskipainaviin, Kevyisiin ja Erittäin kevyisiin kenkiin. Yleisesti kevyet kengät ovat nopeampia kentällä, mutta tarjoavat vähemmän tukea ja kestävyyttä verrattuna painavampiin kenkiin.
Esimerkkejä eri painoluokkien kengistä:
Viimeinen vaihe tenniskenkien valitsemisessa on hintaluokan päättäminen. Kenkien hinta lähtee liikkeelle 70 eurosta ja jatkuu siitä aina 200 euroon asti. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon oma taitotaso ja viikottaisten pelikertojen määrä.
Edullisen hintaluokan kengät sopivat hyvin aloittelijoille tai satunnaiselle harrastajalle, joka pelaa yhden kerran viikossa. Ne ovat vähän vähemmän kestäviä ja tukevia kuin kalliimmat kengät, mutta antavat kuitenkin tarpeeksi pitoa ja tukea kentällä.
Esimerkkejä edullisista kengistä:
Keskihintaiset kengät sopivat hyvin edistyneelle pelaajalle ja aktiiviselle harrastajalle, joka pelaa monta kertaa viikossa. Ne kestävät hyvin kulutusta ja tarjoavat hyvin tukea sekä pitoa kentällä.
Esimerkkejä keskihintaisista kengistä:
Kalliimmat kengät sopivat vaativalle kilpapelaajalle, joka pelaa useita kertoja viikossa. Ne ovat suunniteltu erityisesti kilpakäyttöön, joten ne tarjoavat erinomaisen kestävyyden, tuen ja pidon.
Verrattuna keskihintaisiin kenkiin kalliimmissa kengissä ei ole suurta eroa, mutta jos haluat saada pienen lisäedun peliisi niin kannattaa harkita kalliimpia kenkiä.
Esimerkkejä kalliimmista kengistä:
Tässä osiossa on suosituksia miesten, naisten ja lasten kengistä. Suositukset perustuvat kenkien laatuun ja suosioon.
Kyseisten kenkien hinnat voivat vaikuttaa korkeilta, mutta niitä on yleensä aina alennuksessa suurimmissa tennisverkkokaupoissa.
Tätä tarkistuslistaa hyödyntäen pystyt löytämään juuri itsellesi sopivat kengät.
Tenniskenkiä pystyy ostamaan tenniskeskusten Pro Shopeista kuten:
Verkkokaupoista:
Jos pidät Asicsen kengistä, niin suosittelen testaamaan OneAsicsen palvelua. Siihen on ilmaista liittyä ja sen kautta saa ilmaisen toimituksen jokaiseen Asicsen kautta tekemääsi tilaukseen.
Mikä parasta OneAsicsen kautta saat 90 päivää aikaa testata tenniskenkiä. Jos huomaat, että kengät ei ole sopivat niin pystyt palauttamaan ne käytettynä täyttä korvausta vastaan.
https://www.asics.com/us/en-us/oneasics-home/
Voiko tennistä pelata muilla kuin tenniskengillä?
– Voi pelata, mutta se ei ole suositeltavaa
Mitä “AC”-lyhenne tarkoittaa kengän nimessä?
Mitä “GS”-lyhenne tarkoittaa kengän nimessä?
Asicsen 2024-mallit (Court FF 3 Novak, Solution Speed, Gel-Resolution 9 ja Gel-Challenger 14)
On arvostelu (The Roger Clubhouse Pro)