Tilaa parhaimmat tennisvinkit
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Parhaat vinkit ja tarjoukset tenniksestä kiinnostuneille ja tennistä harrastaville
Emme myy tai luovuta dataa eteenpäin
Oletko kiinnostunut oppimaan tenniksen pistelaskun? Tässä artikkelissa on selitetty miten tenniksen pistelasku toimii. Jos olet kiinnostunut oppimaan tenniksen säännöistä voit lukea lisää täältä.
Tennisottelun pistelasku koostuu kolmesta asiasta:
Tiivistettynä tennisottelun voittaa se pelaaja, joka on ensimmäiseksi voittanut ennalta sovitun määrän eriä. Tämä voi olla kilpailusta riippuen kaksi erää (paras kolmesta) tai kolme erää (paras viidestä). Yhden erän voittamiseen vaaditaan se, että pelaaja voittaa tietyn määrän pelejä, jotka taas koostuvat palloista.
Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta seuraavassa osiossa selitetään tenniksen pistelasku alusta alkaen.
Tennisottelun pisteet muodostuvat palloista. Pallo tarkoittaa yhtä pelattua pistettä, joka alkaa syötöllä ja voi päättyä neljällä mahdollisella tavalla:
Jos pallo päättyy jollain näistä tavoista niin ottelun toinen osapuoli saa yhden pisteen. On hyvä muistaa, että tennispallo saa kuitenkin osua pelin aikana verkkoon, kunhan se tippuu rajojen sisäpuolelle.
Jokaisen pelatun pisteen välillä vaihdetaan aina syöttösuuntaa. Esimerkiksi jos pelaaja on voittanut pisteen syöttäessä oikealta kenttäpuoliskolta niin seuraavassa pisteessä hän syöttää vasemmalta kenttäpuoliskolta.
Pelissä voitettujen pisteiden määrä ei kuitenkaan näy tulostaulussa samalla tavalla kuin voisi kuvitella vaan tennisottelun pisteet esitetään seuraavalla tavalla:
Voitetut pisteet | Tulostaulu |
---|---|
0 pistettä | 0 |
Ensimmäinen piste | 15 |
Toinen piste | 30 |
Kolmas piste | 40 |
Neljäs piste | peli (game) |
Neljäs piste 40-40 tasatilanteessa | Ad |
Pelaajan/parin pitää siis voittaa neljä pistettä kahden pisteen erolla voittaakseen yhden pelin, mutta jos kumpikin pelaaja/pari on voittanut kolme pistettä niin tilanne on tasan eli 40-40. Tasatilanteessa jomman kumman pelaajista/pareista on voitettava kaksi pistettä peräkkäin voittaakseen kyseisen pelin.
Pelaajan/parin voittaessa pisteen tasatilanteessa he saavat edun, joka näkyy tulostaulussa esim. Ad-40. Jos kuitenkin edun saanut osapuoli häviää seuraavan pisteen niin he menettävät edun ja peli siirtyy takaisin tasatilanteeseen 40-40.
On hyvä muistaa, että tasatilanteessa ei voi kuitenkaan menettää pisteitä eli jos pelaaja/pari häviävät pisteen tasatilanteessa niin tilanteesta ei tule 30-40 vaan 40-Ad. Tasatilanne jatkuu siis niin pitkään kunnes, jompikumpi pelaajista/pareista on voittanut kaksi pistettä peräkkäin.
Edellisessä osiossa mainittiin jo, miten tenniksessä voi voittaa yhden pelin. Tässä osiossa käydään vielä tarkemmin läpi, miten pelien kautta pystyy voittamaan erän ja mitä eri poikkeustapauksia on olemassa.
Yksinkertaisuudessaan se pelaaja/pari kuka voittaa ensiksi 6 peliä voittaa yhden erän esimerkiksi 6-1. Erät pitää kuitenkin voittaa kahden pelin erolla eli esimerkiksi 6-4. Jos tilanne on 6-5 erävoittoon tarvitaan vielä yksi voitettu peli, jotta tilanteeksi tulisi 7-5.
On hyvä pitää mielessä, että pelaajien pitää vaihtaa puolia aina ensimmäisen, kolmannen ja jokaisen seuraavan parittoman pelin jälkeen jokaisessa erässä. Pelaajat vaihtavat myös puolia jokaisen erän jälkeen paitsi, jos erän pelien yhteenlaskettu summa on parillinen.
Yhteenlasketun pelien summan ollessa parillinen pelaajat vaihtavat puolia seuraavan erän ensimmäisen pelin jälkeen.
Jos kummatkin pelaajat/parit ovat voittaneet 6 peliä niin tilanne on 6-6. Tässä tilanteessa ei pelata enää uutta peliä vaan erä ratkaistaan Tie-break-menetelmällä. Tie-breakin ja kyseisen erän voittaa se osapuoli kumpi voittaa ensiksi seitsemän palloa vähintään kahden pallon erolla. Yhdestä voitetusta pallosta saa siis yhden tie-break pisteen.
Tie-break alkaa niin, että toinen pelaajista syöttää yhden kerran, jonka jälkeen aina kummatkin pelaajista syöttävät kaksi kertaa peräkkäin, kunnes jompikumpi on saanut 7 tai enemmän pistettä kahden pisteen erolla.
Tie-break voi päättyä esimerkiksi 12-10, jonka jälkeen tie-breakin voittanut pelaaja voittaa myös kyseisen erän (7-6). Tällainen tilanne esitetään tulostaululla seuraavasti eli ensiksi pelivoitot ja pienemällä tie-break-voitot.
Tie-breakissa pelaajat vaihtavat puolia joka kuudennen pisteen jälkeen.
Esimerkki tie-breakista:
Tennisottelun voittamiseen vaaditaan tietty määrä erävoittoja. Tämä voi olla turnauksesta riippuen 2 tai 3 erää. Pienemmissä turnauksissa käytetään paras kolmesta menetelmää eli kahdella erävoitolla voittaa koko ottelun.
Grand Slam turnauksissa eli isoissa turnauksissa käytetään paras viidestä menetelmää eli otteluvoittoon vaaditaan 3 erävoittoa. Tennisottelussa riittää, että voittaa ennalta sovitun määrän eriä ja niissä ei täydy olla kahden eroa.
Esimerkki päättyneen pelin tulostaulusta:
Häviääkö pisteen jos maila osuu palloon kaksi kertaa lyönnin aikana?
– Ei menetä, maila saa osua palloon lyönnin aikana kaksi kertaa tai enemmän kunhan lyöntiliike on yhtenäinen.